Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Λίστα ξελογιάστρα, λίστα όμορφη….



    Η «λίστα Λαγκάρντ» –ή καλύτερα «Λίστα Ερβέ Φαλτσιανί» (από το όνομα του υπαλλήλου που υπέκλεψε τα εν λόγω αρχεία από την τράπεζα δεδομένων της HSBC και στη συνέχεια τα παρέδωσε στις γαλλικές μυστικές αρχές)- μας παιδεύει και παιδεύεται εδώ και τρία χρόνια! Πότε εμφανίζεται, πότε χάνεται, πότε την ξαναβρίσκουμε σε συρτάρια γραφείων πολιτικών. Ίσως να φταίει που είναι σε usb stick και λόγω του μικρού μεγέθους του όλο και κάπου παραπέφτει! Όλα αυτά άλλαξαν την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου όταν ο Κώστας Βαξεβάνης αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη λίστα στο περιοδικό του, HOT DOC. Τουλάχιστον τώρα πολιτικοί και δικαιοσύνη δεν θα έχουν τη (φθηνή) δικαιολογία ότι δεν έχουν λάβει γνώση περί της ύπαρξης της λίστας.

    Η δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, όπως αναμενόταν, προκάλεσε σάλο και ποικίλες αντιδράσεις. Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών κινήθηκε αυτεπάγγελτα ασκώντας δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου και εκδότη του HOT DOC, Κώστα Βαξεβάνη, για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. (Να σημειωθεί ότι ο Κ. Βαξεβάνης συνελήφθη το πρωί της Κυριακής και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος).

    Κατά την προσωπική μου άποψη, η δίωξη εναντίον του Κ. Βαξεβάνη για παραβίαση των διατάξεων περί προσωπικών δεδομένων είναι ορθή. Και εξηγούμαι… Η λίστα που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνει 2059 ονόματα φυσικών προσώπων. Ας ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι ουδείς γνωρίζει αν πρόκειται για την «αυθεντική» λίστα που μας παρέδωσαν οι Γάλλοι ή αν πρόκειται για αποτέλεσμα συρραφής και προσθαφαίρεσης ονομάτων! Δεύτερον, στη λίστα δεν περιλαμβάνονται μόνο πρόσωπα του δημόσιου βίου που έχουν πρόσβαση σε δημόσιο -με τη στενή ή την ευρεία έννοια- χρήμα αλλά ακόμα και απλοί πολίτες. Αρκετά από τα ονόματα αντιστοιχούν σε νοικοκυρές, συνταξιούχους ακόμα και σε μαθητές ή φοιτητές. Τρίτον και σημαντικότερον, τα όσα μύρια έχουν ακουστεί για τη λίστα Λαγκάρντ εύκολα δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις για όσους περιλαμβάνονται εκεί μέσα. Δεν είναι δυνατόν 2000 ονόματα να γίνονται θυσία στο βωμό της «λιστολαγνείας». Χωρίς καμία αμφιβολία κάποιοι έχουν παρανομήσει και πρέπει να τιμωρηθούν και να πληρώσουν όσα τους αναλογούν! Δεν νοείται όμως η «μπάλα» να παίρνει το σύνολο των αναφερομένων! Η ύπαρξη του ονόματος τους σ’ αυτή τη λίστα σίγουρα μπορεί να αμαυρώσει την υπόληψη τους και να τους καταστήσει ενόχους στα μάτια των συμπολιτών τους.

    Ο Κώστας Βαξεβάνης μ’ αυτή του την ενέργεια δεν πρόκειται να γίνει νέος λαϊκός ήρωας ούτε η δίωξη του αποτελεί προσπάθεια καταστρατήγησης της ελευθεροτυπίας και φίμωσης της αλήθειας! Το να δημοσιεύεις 2059 ονόματα με καταθέσεις στην Ελβετία και να τους τοποθετείς (άθελα σου ίσως) στο «μάτι του κυκλώνα» σε μια κοινωνία που είναι στα όρια της, δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό. Δεν είναι όλοι οι καταθέτες φοροδιαφεύγοντες ούτε είναι δυνατόν να τους αποδίδονται μομφές επειδή, σ’ ένα κόσμο ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, επιλέγουν μια τρίτη χώρα ως «τόπο διαμονής» των καταθέσεων τους! Ο έλεγχος της νομιμότητας των καταθέσεων και η απόδοση των ευθυνών ανήκει αποκλειστικά στα όργανα του κράτους. Μια απαρίθμηση των φυσικών προσώπων με καταθέσεις στο εξωτερικό περισσότερο παραπλανεί και λιγότερο χτυπάει τη ρίζα του κακού!   

    Η αντίδραση του κόσμου, όμως, και η τεράστια στήριξη που προσφέρει στον δημοσιογράφο μέσω των social networks είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Τα ταχύτατα αντανακλαστικά που επέδειξε η ελληνική δικαιοσύνη σίγουρα ξαφνιάζουν, προκαλούν το λαϊκό αίσθημα και αντιμετωπίζονται με δυσπιστία παρά τον πράγματι υπαρκτό λόγο της δίωξης! Επί τρία χρόνια η δικαιοσύνη εθελοτυφλεί και κωφεύει μπροστά στους ψιθύρους και άλλοτε στις φωνές για την ύπαρξη αυτής της λίστας. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει αν δικαιολογούνται τα ποσά των καταθέσεων και να τιμωρήσει τους όποιους παραβάτες. Η δικαιοσύνη σφύριζε αδιάφορα παρακολουθώντας Βενιζέλο- Παπακωνσταντίνου-Διώτη να «παίζουν τις κουμπάρες» σχετικά με το ποιος έχει και που είναι η λίστα. Και ίσως το σημαντικότερο… Είναι αν μην τι αλλό προκλητική η διακριτική-ευμενής μεταχείριση που προσφέρει κατ’ εξακολούθηση η δικαστική εξουσία τόσο στους πολιτικούς όσο και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αυτού του τόπου! Λογικό και επόμενο σύμφωνα με τα παραπάνω λεχθέντα πολλοί να βλέπουν δικαίως φαντάσματα πίσω από τις εισαγγελικές ενέργειες εις βάρος του δημοσιογράφου.

    Αν μείνουμε λοιπόν μόνο στη δίωξη εναντίον του Βαξεβάνη, τότε δυστυχώς χάσαμε για ακόμα μια φορά. Μπροστά μας έχουμε ένα σάπιο, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που συγκαλύπτει και δίνει «άφεση αμαρτιών» στα δικά του παιδιά. Έχουμε ένα κράτος «οίκο ανοχής» στο οποίο οι υπεύθυνοι για τα δεινά μας δεν λογοδοτούν, απολαμβάνουν ασυλία και μας κλείνουν επιδεικτικά το μάτι παίζοντας με τη νοημοσύνη και την υπομονή μας…

ΥΓ: Κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε να πει ότι όλος αυτός ο θόρυβος που γίνεται με την εν λόγω υπόθεση, θα αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη για λίγο και το νέο πακέτο μέτρων θα περάσει πιο αθόρυβα. Κι όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα «λίστα Λαγκάρντ» εμφανίζεται σε τέτοια χρονική- πολιτική συγκυρία! Ειρωνεία ή απλή σύμπτωση;

ΥΓ2: Λέτε αν έβγαινε ο Βαξεβάνης και δήλωνε ότι είχε αλλά έχασε εν τέλει τη λίστα να έπαιρνε τώρα κι αυτός κάποιο υπουργείο;;  

4 σχόλια:

  1. ΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ, ΠΙΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΒΑΡΑEI ΤΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση από ΑΛΕΞΗΣ Φ.

      Αν ερμηνεύσει κανείς διασταλτικα το σχόλιο σου, μπορεί να άρει τον άδικο χαρακτήρα κι άλλων εκνομων ενεργειών που επαναφέρουν το δίκαιο (βλ ελέγχους Χρυσής Αυγής σε λαϊκές). Γι'αυτό, κατά τη γνώμη μου, ειναι ορθότερο να στηλιτευσουμε την παθογένεια του συστήματος και να καταγγείλουμε τη διακριτική μεταχείριση που επιφυλάσσει σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, παρά να θέτουμε στο απυρόβλητο ενέργειες που εν μέρει αποκαθιστούν το λαϊκόαίσθημα δικαίου αλλά ακροβατούν ανάμεσα στο σύννομο και το παράνομο...

      Διαγραφή
  2. το αρθρο ειναι γραμμενο με συνοχη και αρκετα καλα νομικα επιχειρηματα...απλα 2 παρατηρησεις...1]οι διωκτικες αρχες δεν επεδειξαν την ιδια ευαισθησια οταν λιγους μηνες πριν δημοσιευαν ανερρυθριαστα στοιχεια οροθετικων γυναικων η λιγο καιρο πριν στοιχεια 17χρονων διαδηλωτων καταπατωντας καθε εννοια νομιμοτητας και 2]εχω την εντυπωση πως η παραβιαση προσωπικων δεδομενων συνισταται οπως ρητα αναφερεται στην επεξεργασια στοιχειων και δεν αρκει η απλη παραθεση...συνεπως,παραβαση θα υπηρχε αν παρατιθονταν κινησεις λογαριασμων κλπ...εξαλλου,η εκκωφαντικη σιωπη των υπευθυνων μαλλον επαληθευει την αποψη πως η διωξη ειναι πολιτικη και απαραδεκτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση από ΑΛΕΞΗΣ Φ.

      Καταρχάς θεωρώ διαφορετικό να γίνεται δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων με πρωτοβουλία ιδιώτη και διαφορετικό ύστερα από εισαγγελική εντολή βάσει ειδικής διάταξης νόμου (αυτό νομίζω έγινε στις περιπτώσεις που αναφέρεις).
      Αναφορικά με το δεύτερο, νομίζω ειναι θέμα της δικαστικής εξουσίας να ερμηνεύσει in concerto την αόριστη νομική έννοια των "προσωπικών δεδομένων" και να δει αν η παράβαση εμπίπτει στο συγκεκριμένο νόμου.

      Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για τις "αντιρρήσεις" που προβάλλεις... Μόνο έτσι εξάλλου μπορεί να πραγματοποιηθεί αξιόλογος διάλογος!

      Διαγραφή