Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

31 ΜΑΪΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος



      Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαϊου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τις οποίες λίγο  πολύ τις γνωρίζουμε όλοι μας. Το θέμα όμως είναι τί πραγματικά  κάνουμε γι’αυτό...Είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι τα νούμερα των ενεργητικών καπνιστών αυξάνονται όλο και περισσότερο και κυρίως στις νεαρές ηλικίες.Το χειρότερο είναι βέβαια  να ΄σαι παθήτικος καπνιστής σε δημόσιους χώρους, δίχως την θέληση σου αφού το ελληνικό κράτος  δεν εφαρμόζει τον αντικαπνίστικο νόμο οπως πρέπει με άμεσα  θύματα όλους εκείνους που πρέπει να εισπνέουν με το ζόρι τον δυσάρεστο γι’άυτους καπνό.

      Ο πλέον συνηθισμένος λόγος ειναι “ το ξεκίνησα επειδη πιστεύω ότι μου προσδίδει στυλ,μαγκιά και γοητεία….” Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που παραβλέπουν την υγεία τους για να εξομειωθούν με τους υπόλοιπους της παρέας που καπνίζουν και πέφτουν θύματα  της μάζας.Τέλος, θ’ άκουσεις συχνά κι εκείνους που θα σου πούνε ότι “ το ξεκίνησα λόγω ψυχολογικών προβλημάτων και τώρα δεν μπορώ να το κόψω γιατί μου ΄χει γίνει συνηθεια”.Αυτή είναι κι η παγίδα που την πατάνε οι περισσότεροι  καθώς σήμερα  υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ξεπεράσει κανείς τον εθισμό του στο τσιγάρο. Αρκεί μόνο να παρθεί η απόφαση.
    Με αφορμή αυτή τη μέρα καλό είναι να θυμηθούμε τι μας προκαλεί αυτή η βλαβερή συνήθεια και να μάθουμε κάποιους σημαντικούς αριθμούς. Γι’αυτό θα γίνει μια αναφορά των επιπτώσεων στην υγεία μας.
Αριθμοί που πρέπει να θυμόμαστε!
-13,5 – 18 χρόνια ζωής κόβει το κάπνισμα σε έναν καπνιστή.

-3πλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν τα 60 έτη έχουν οι καπνιστές.

-5πλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα έχουν οι καπνιστές κάτω των 40 ετών, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές σαραντάρηδες.

-20.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το κάπνισμα.

-9 στους 10 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα αφορούν καπνιστή.
-με την εισπνοή του καπνού αυξάνεται: η αρτηριακή πίεση κατά 15 mmHg, οι καρδιακές σφίξεις και η συγκόλληση των αιμοπεταλίων, παράγοντες που ευνοούν τη θρόμβωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:

- Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.

- Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.

- Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.

- Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
    
   Διαπιστώνουμε επομένως από τα παραπάνω ότι είναι μια βλαβερή συνήθεια που μας  αφορά άμεσα ως λαό. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι πως το παν είναι να αποφασίσεις κάτι. Η απόφαση είναι η αρχή. Ας κάνουμε λοιπόν μια νέα αρχή από σήμερα, είναι για το καλό μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου