Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Το τέρας είναι εδώ...


     Ο Ηλίας Κασιδιάρης, εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής, προσέφερε σήμερα ανεπανάληπτες πολιτικές στιγμές, επαναδιατύπωσε τον ορισμό του «διαλόγου» εντός δημοκρατικών πολιτευμάτων και συνέβαλε τα μέγιστα στον περαιτέρω διασυρμό της Ελλάδας στο εξωτερικό. Και όλα αυτά μάλιστα on air, σε ζωντανό τηλεοπτικό πρόγραμμα όπου κι επέδειξε τις ικανότητες του στο μπουγέλο και στις πολεμικές τέχνες.


    Πριν από 2400 χρόνια ο Αριστοτέλης είχε πει ότι ο άνθρωπος είναι «ζώον πολιτικόν». Σήμερα ο χαρακτηρισμός αυτός δικαιώθηκε κατά το ήμισυ, ως προς το ΖΩΟΝ και μόνο. Τα επιχειρήματα και η πολιτισμένη κουβέντα έδωσαν τη θέση τους στη χειροδικία και την τρομοκρατία. Μέσα πειθούς που ταιριάζουν μόνο στη ζούγκλα και σε ανθρώπους κενούς από ουσιαστική παιδεία και σεβασμό.

    Η ελληνική κοινωνία σοκαρίστηκε και καταδίκασε εξ’αρχής τα νέα αυτά πολιτικά ήθη κι έθιμα που έκαναν την εμφάνιση τους. Μια αντίδραση που δηλώνει υγεία και υποκρισία ταυτόχρονα. Υγεία γιατί ευτυχώς δεν έχουμε συνηθίσει (προς το παρόν τουλάχιστον) το πρόσωπο του τέρατος του φασισμού. Υποκρισία γιατί μέχρι σήμερα το πρωί αντικρίζαμε αυτό το πρόσωπο κατάματα αλλά δεν αντιδρούσαμε. Το ανεχόμασταν και το αφήναμε να πολλαπλασιάζεται.

    Ίσως μας βόλευε κιόλας η ύπαρξή του. Έκανε τη δουλειά που θα έπρεπε να είχε κάνει το ελληνικό κράτος εδώ και τόσα χρόνια αντιμετωπίζοντας το τεράστιο και ανυπόφορο πολλές φορές πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Μας έδωσε λοιπόν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί η Χρυσή Αυγή και ο «στρατός» της να καθαρίσουν τις πόλεις μας από τους λαθρομετανάστες. Μια χαρά… Δεν αντιδρούσαμε… Μας βόλευε… Ήμασταν ΈΛΛΗΝΕΣ άρα δεν κινδυνεύαμε από παρόμοιες συμπεριφορές… «Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή»… Σήμερα όμως ΌΛΟΙ σοκαρίστηκαν! Σοκαρίστηκαν γιατί αντιλήφθηκαν ότι ο φασισμός δεν επιτίθεται μόνο σε αλλοδαπούς ΑΛΛΑ σε ΟΛΟΥΣ όσους τολμήσουν να προβάλουν άποψη διαφορετική από τη δική του.

   Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει κάποτε: « Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά. Και η ανοχή πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος που προΐσταται, ελέγχει και κυβερνά».  Σοφά λόγια που ταιριάζουν γάντι στην στάση μας τόσο καιρό απέναντι στην Χρυσή Αυγή, στην ιδεολογία και τις πρακτικές της. Άραγε ξυπνήσαμε;;;

     Αυτό θα φανεί στις 17 του Ιουλίου. Μια φορά, στις 6 του Μάη, νομιμοποιήσαμε με τη ψήφο μας ένα κόμμα ιδεολογικά παράνομο αφού εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται η έλλειψη σεβασμού που έχει στις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ο σεβασμός στην ισότητα, στο διάλογο, στην ισηγορία, στην θρησκευτική ελευθερία είναι μάλλον έννοιες άγνωστες σ΄αυτούς. Μια ψήφος πολιτικής νομιμοποίησης σ’ αυτό το ακραίο κόμμα, όπως φυσικά και στα αντίστοιχα που είναι στην απέναντι ιδεολογική πλευρά, θα σημαίνει ότι όχι μόνο σταματήσαμε να φοβόμαστε το τέρας του φασισμού αλλά ότι συνηθίσαμε και επιθυμούμε την παρουσία του. Και τα χειρότερα θα ναι προ των πυλών….

3 σχόλια:

  1. Το σημερινό περιστατικό έχει κι ένα θετικό συμπέρασμα.
    Ότι επιτέλους βλέπει ο κόσμος τι ψήφισε. Μία τέτοια πράξη θα μπορούσε να συμβεί παντού - δεν ήταν ο φακός που τον εξόργησε.
    Γιατί μπορεί εσύ Αλέξη και ο Πέτρος με τον Νίκο να γνώριζαν περί τίνος (τέρατος) πρόκειται, αλλά οι περισσότεροι από τους 440.000 που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, το αγνοούσαν.
    Κι ίσως ναι ξυπνάμε σιγά σιγά... Αλλά μέχρι να ξημερώσει για τα καλά έχουμε αρκετή ώρα ακόμα...

    ΥΓ: Πολύ ωραίο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η βία δυστυχώς δεν ανακαλύφθηκε σήμερα...για κάποιους είναι καθημερινή πραγματικότητα...το πρόβλημα έγκειται όταν εμείς την νομιμοποιούμε.Lelejohn, συμφωνώ αλλά οι ψηφοφόροι της Χ.Α. μόνο παράλογο δεν βρήκαν αυτήν την πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι οπαδοί της Χ.Α όχι μονο παράλογη δεν βρήκαν την πράξη του "κυρίου Κασιδιάρη" αλλα την επικροτησαν με σχόλια που διατύπωσαν στην προσωπική του σελίδα στο fb. Είναι ντροπή η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία να καταλύει τους θεσμούς της και να προβάλλει τη βία αντ' αυτών(να τη θεσμοθετεί, σωστότερα)..Αν η πολιτική σκηνή της χώρας μας ήταν θεατρικό έργο, μια τόσο αποκρουστική ερμηνεία μάλλον θα έχει και το τέλος που της αρμόζει.. Εξαίρετο άρθρο Αλέξη! Μ'άρεσε πολυ που το συνδύασες με τη ρήση του Χατζιδάκι.. !

    ΑπάντησηΔιαγραφή