Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Μύθοι...

Μύθος 1: Οι άξιοι πάνε μπροστά. Κοίτα να διαβάζεις και να περνάς τα μαθήματά σου με καλούς βαθμούς και όλα θα πάνε καλά.
Σήμερα η ανεργία ξεπερνά στην χώρα μας το 27%, με όσους δεν εργάζονται να περνούν μαύρες μέρες όχι μόνο εξ αιτίας της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, αλλά και της ψυχολογικής. Δεν είναι τυχαίες οι 3000 (καθημερινά αυξάνονται) αυτοκτονίες που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, αλλά και τα ποσοστά ρεκόρ κατάθλιψης που σημειώνονται. Αυτό επηρεάζει και αυτούς που εργάζονται, αφού με τον φόβο της απόλυσης δέχονται να δουλεύουν με όλο και χαμηλότερους μισθούς, ακόμα και με 300 ευρώ για 6 μέρες(!) και το μόνο σίγουρο είναι ότι εφόσον ζούμε στην ίδια κοινωνία η ύφεση μας τσακίζει όλους. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τη νεολαία όπου τα ποσοστά ανεργίας εκτοξεύονται στο 64%! Όσοι διάβασαν και πήραν το πτυχίο τους βρίσκουν ακόμη πιο δύσκολα εργασία και πλέον μεταναστεύουν σε χώρες της Ευρώπης για να τους υποδεχτεί ο ρατσισμός προς τους «τεμπέληδες  Έλληνες», που η Μέρκελ και η παρέα της έχουν καλλιεργήσει .Απλά τα πράγματα:  το νεανικό εργατικό δυναμικό της Ελλάδας και συνολικά των νέων των χωρών της χρεωμένης περιφέρειας γίνεται το νέο φτηνό εργατικό δυναμικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις τους, η μετανάστευσή μας τους βολεύει πολύ ,και όπως κάνανε και ορισμένοι «συμπατριώτες» μας με τους μετανάστες από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ,πριν καμιά εικοσαριά χρόνια, αφού τους εκμεταλλεύτηκαν ,τώρα φωνάζουν «έξω οι ξένοι» και η ρητορεία των νεοναζί τους φαίνεται μια χαρά.

Μύθος 2: Τα φοιτητικά σου χρόνια είναι τελείως ξέγνοιαστα. Ζήσε τα και άσε τα δύσκολα για μετά.
Ήδη αντιλαμβανόμαστε ότι το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που μας υποσχέθηκαν μετά τις ατέλειωτες ώρες σκληρού διαβάσματος για τις πανελλήνιες γίνεται παρελθόν. Ξεπουλιέται! Οι περικοπές στην εκπαίδευση για να ξεπληρωθούν οι τόκοι των τόκων των δανείων που πήραμε (για να κάνουμε ολυμπιάδα και για τις μίζες των πολιτικών των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) θεωρήθηκαν απαραίτητες. Η δωρεάν σίτιση στο πανεπιστήμιό , είναι προνόμιο ,πλέον, μόνο λίγων. Όσον αφορά τη στέγαση, το κράτος δεν εγγυάται πλέον την λειτουργία της. Ωστόσο, τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί, μιας και την προσεχή χρονιά αναμένονται δίδακτρα αν οι αντιδημοκρατικά επιλεγμένοι των Συμβουλίων διοίκησης κρίνουν ότι δεν φτάνουν οι πόροι, τα βιβλία είναι αβέβαιο ότι θα δίνονται δωρεάν. Τα προβλήματα είναι εδώ!! Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ,να μην εθελοτυφλούμε ,αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε μετά για ευθύνες κανενός ,εάν δεν αναλάβουμε πρώτα τις δικές μας.

Μύθος 3: Θα κάνουμε σκληρές θυσίες, αλλά οι κόποι μας θα δικαιωθούν.
Αν συνεχιστεί η αδιέξοδη πολιτική του ξεπουλήματος όλου του εθνικού πλούτου των  συνεχώς περικοπών και όλων όσων προβλέπουν τα μνημόνια, είναι αδύνατον να ανακάμψει η οικονομία μας τα επόμενα χρόνια. Με το συνεχές κλείσιμο επιχειρήσεων και τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ ξεπουλημένες κοψοχρονιά είναι ευνόητο ότι θα αδειάσουν τα κρατικά ταμεία ακόμη περισσότερο. Ακόμη και τα πιο αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για χρέος 124% του ΑΕΠ το 2022 αν όλα πάνε καλά! Δηλαδή θα δουλέψουμε σαν σκλάβοι την επόμενη δεκαετία, μήπως και καταφέρουμε να φτάσουμε το χρέος όσο ήταν το 2009! Και τότε με ένα ΑΕΠ συρρικνωμένο (φέτος προβλέπεται πτώση 4%! Σε σχέση με το 2012!), με μισθούς πείνας, χωρίς ίχνος κοινωνικού κράτους και με ξεπουλημένες τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές (ρεύμα,νερό,φυσ.αέριο κλπ), ίσως δούμε μια μικρή «ανάκαμψη»…

Μύθος 4: Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση.
Όλα τα αντιδραστικά καθεστώτα, από το ναζιστικό του Χίτλερ, μέχρι τα νεοφιλελεύθερα της Θάτσερ και του δικτάτορα Πινοσέτ, διαλαλούσαν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, για να εμπεδώσουν μέσα από τα ΜΜΕ, που έλεγχαν σχεδόν απόλυτα, την αντικοινωνική τους προπαγάνδα. Αρνούνταν τον κοινωνικό διάλογο και μάλιστα για όσους δεν πείθονταν από τις τηλεοράσεις τους και αντιδρούσαν αναλάμβανε η αστυνομία να τους «πείσει».  Ωστόσο, η ιστορία έδειξε ότι οι λαοί μπόρεσαν σε κάθε περίπτωση να τους ανατρέψουν και να αναδείξουν μια νέα πορεία για τον τόπο τους. Αρκεί να ήταν αποφασισμένοι, να δίνανε συνεχείς και διαρκείς αγώνες, έχοντας το δικό τους όραμα.

Όποιος αντιλαμβάνεται ότι ο κυρίαρχος λόγος των ΜΜΕ και η προπαγάνδα της συγκυβέρνησης αποτελούν μύθους, οφείλει να αγωνιστεί για την ανατροπή του σάπιου καθεστώτος των μνημονίων. Οφείλουμε να θέσουμε τις βάσεις για την αποδόμηση του ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος που ακόμα καταδυναστεύει τις ζωές μας. Να βάλουμε τα θεμέλια για την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, με βάση την κοινωνική χειραφέτηση, την αλληλεγγύη και την πραγματική δημοκρατία.

    Ευχαριστούμε θερμά τους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για το πολύ ενδιαφέρον     πολιτικό τους κείμενο!

1 σχόλιο: