Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Τον αποκαλούν Θρύλο, τυχαίο; Δε νομίζω...



  Η συνήθεια που έγινε λατρεία... Να γιορτάζουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή τις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων μπάσκετ στο θεσμό της Ευρωλίγκα! Το 2011 στη Βαρκελώνη ο Παναθηναϊκός κατακτούσε το τρόπαιο για 6η φορά στην ιστορία του, πέρυσι στην Πόλη ο Ολυμπιακός πραγματοποιούσε την απόλυτη υπέρβαση και φέτος στο Λονδίνο απέδειξε γιατί τον αποκαλούν Θρύλο! Όχι μόνο γιατί έγινε μόλις η τρίτη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που κατακτά το τρόπαιο δύο συνεχόμενες χρονιές (μετά τις Γιουγκοπλάστικα και Μακάμπι Τελ Αβίβ), όχι μόνο γιατί νίκησε ομάδες με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ και σ' αυτό το φάιναλ φορ (αποδεικνύοντας ότι η επιτυχία στον αθλητισμό δεν έρχεται απλά και μόνο με το χρήμα), όχι μόνο γιατί σκόραρε 100 πόντους σε τελικό Ευρωλίγκα,  αλλά κυρίως γιατί ο τρόπος που αγωνίστηκε τόσο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό όσο και με τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό ήταν δηλωτικός της ελληνικής ψυχής!

  Πώς το λένε, είναι πιο δύσκολο να παραμείνεις στην κορυφή από το να την κατακτήσεις; Έτσι ακριβώς είναι... Ο αθλητισμός μπορεί να φαίνεται κάτι εύκολο αλλά ρωτήστε τους αθλητές να σας πουν τι στερήσεις κάνουν για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο και να κάνουν πρωταθλητισμό, στην προκειμένη περίπτωση τους μπασκεμπολίστες του Ολυμπιακού που στην πιο δύσκολη Ευρωλίγκα όλων των εποχών με 31 αγώνες από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο (14 ματς πλέον στο TOP-16 αντί για 6 που ήταν μέχρι πρότινος) πραγματοποίησαν το φετινό τους άθλο! Από τη στιγμή λοιπόν που πέτυχε ο Ολυμπιακός το φετινό αρχικό του στόχο να προκριθεί στο φάιναλ φορ, ήταν δεδομένο ότι θα έπαιζαν χωρίς την πίεση που είχαν από την αρχή της χρονιάς, κάτι που δήλωσαν άλλωστε και οι πρωταγωνιστές. Και εδώ έγκειται η επιτυχία της ομάδας. Να μπορεί να βάζει βραχυπρόθεσμους στόχους και να βλέπει το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά!

  Οι ομάδες δεν χτίζονται εύκολα και απαιτείται χρόνος για να κατακτήσεις την πρωτιά... Δεν είναι μόνο η δοκιμασία του Ολυμπιακού στο μπάσκετ να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης τα δύο τελευταία χρόνια μετά από τόσες αποτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη... Παρατηρείται παντού στον αθλητισμό και γενικότερα στη ζωή. Δείτε στο ποδόσφαιρο πόσο μόχθησε η Τσέλσι για να κατακτήσει πέρυσι το Τσάμπιονσς Λιγκ, ενώ η Μπάγερν Μονάχου μετά από δύο χαμένους τελικούς ευελπιστεί φέτος να ανταμειφθούν επιτέλους οι κόποι της! Το μπάτζετ του φετινού Ολυμπιακού μην ξεχνάμε ότι δεν ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με τις ακριβοπληρωμένες ομάδες της ΤΣΣΚΑ και της Ρεάλ αλλά και αρκετών άλλων ομάδων της Ευρωλίγκα.

  Άλλα είναι τα στοιχεία που επιτρέπουν στον Ολυμπιακό να δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία στο μπάσκετ χωρίς να χρειάζεται το υψηλό μπάτζετ των προηγούμενων ετών! Κατ' αρχάς η διατήρηση σταθερού κορμού παικτών, με μικρές προσθαφαιρέσεις κάθε χρόνο, η διάκριση ρόλων μέσα στην ομάδα, υπάρχει ο απόλυτος ηγέτης Βασίλης Σπανούλης, μια φοβερά ταλαντούχα γενιά νέων Ελλήνων παικτών (Παπανικολάου, Σλούκας, Μάντζαρης και Κατσίβελης) σε συνδυασμό με άλλους Έλληνες και ξένους παίκτες που είτε ως βασικοί είτε ερχόμενοι από τον πάγκο έχουν δικαιώσει τους μεγαλομετόχους της ομάδας! Προσθέστε σ΄αυτά και το επιτυχημένο προπονητικό πλάνο του Ντούσαν Ίβκοβιτς  που συνεχίζει πλέον ο Γιώργος Μπαρτζώκας, με σκληρή άμυνα και ταχύτατο μπάσκετ, ενώ η ενέργεια των παικτών θα μείνει αξιομνημόνευτη!

  Ένα ανεπανάληπτο τριήμερο, που ευχαριστήθηκε ο κάθε υγιής φίλαθλος το μπάσκετ που έπαιξε ο Ολυμπιακός! Προσαρμόζοντας το παιχνίδι του στη λογική της κάθε ομάδας που αντιμετώπισε ξεχωριστά. Άμυνα που θύμισε τις χρυσές στιγμές της Εθνικής μπάσκετ με γρήγορες αλλαγές στα μαρκαρίσματα, αλληλοβοήθειες και κερδισμένα ριμπάουντ. Τόσο με την ΤΣΣΚΑ όσο και με τη Ρεάλ η άμυνα έδωσε τον τίτλο κι ας πήγε ο τελικός σε σκορ που θυμίζει ΝΒΑ! Κατοστάρα στη ''Βασίλισσα'' και στους Ισπανούς που δεν έχουν μάθει να χάνουν και φέρονται αλαζονικά, ειδικά αυτός ο Ρούντι Φερνάντεθ που στα τελευταία λεπτά έδειχνε πόσο καλός είναι στο... ξύλο, παίζοντας αντιαθλητικά κυρίως πάνω στο Σπανούλη... Ο Ολυμπιακός έδειξε μεγάλη θέληση, έβγαλε μεγάλο πάθος στο παρκέ και έδειξε ότι τα ματς κερδίζονται όχι μόνο στην τακτική και στο μυαλό αλλά στον εγωισμό, τη μαχητικότητα  και τη ψυχή! Δεν πτοήθηκαν ούτε φέτος από το -17 στο πρώτο δεκάλεπτο, το αντιμετώπισαν ψύχραιμα, επανήλθαν και τελικά επικράτησαν! Ανάγκασαν τους παίκτες της Ρεάλ να μην μπορούν να πάρουν οξυγόνο μέσα στην Ο2 Arena!


   Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, συγχαρητήρια στο ελληνικό μπάσκετ, στον Γιώργο Μπαρτώζκα που έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την Ευρωλίγκα μα πάνω απ΄όλα σ΄αυτήν την παρέα που μας έκανε περήφανους για το απόλυτο μπάσκετ που έπαιξε και μακάρι να συνεχίσει να παίζει! Άντε και του χρόνου ελληνικός τελικός! Αλλά πρώτα υπάχει το Ευρωμπάσκετ, το Σεπτέμβριο στη Σλοβενία...


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου