Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Erasmus * επιτέλους η συνέχεια!


Σας είχαμε υποσχεθεί πριν καιρό τη συνέχεια της ιστορίας της nikoletsa για την εμπειρία του Erasmus. Αργήσαμε λίγο, αλλά τελικά την έχουμε στα χέρια μας. Διαβάστε την λοιπόν!




Μια φορά erasmus – για πάντα erasmus!
         Είμαι λοιπόν κι εγώ ένα από τα περίπου τρία εκατομμύρια άτομα που τα τελευταία 25 χρόνια είχαν την τύχη να αποτελέσουν μέρος αυτής της ανεπανάληπτης εμπειρίας, που ονομάζεται «Erasmus»!          Από την Κομοτηνή, στη Βαρκελώνη… Τώρα που τα σκέφτομαι, μου φαίνεται σαν το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο- εγώ, να ζω στη Βαρκελώνη! Πριν πάω όμως, είχα όλες τις κλασικές ανησυχίες που υποθέτω έχει ο καθένας που βρίσκεται ή θα βρεθεί σε αυτή τη θέση. Το κυριότερο που έχω να πω είναι: μην αγχώνεστε!! Ναι, έχει πολλή χαρτούρα, μεγάλη γραφειοκρατία, ναι είναι μια ξένη χώρα όπου δε γνωρίζεις λογικά κανέναν, ίσως να μη γνωρίζεις και τη γλώσσα καλά καλά, αλλά πραγματικά από την πρώτη σου εβδομάδα κιόλας εκεί, όλα αυτά μοιάζουν αστεία, και πόσο μάλλον αφού επιστρέψεις, όπου το τελευταίο πράγμα που θα θυμάσαι, θα είναι οι προθεσμίες και τα χαρτιά που σε πονοκεφάλιαζαν στην αρχή! 



Το.. «πριν»
         Μόλις με το καλό το πάρεις απόφαση ότι θέλεις να κάνεις Erasmus, αρχικά απευθύνσου στο γραφείο Erasmus του ιδρύματός σου, εκεί θα  λύσεις τις αρχικές σου απορίες και θα μάθεις σε ποια πανεπιστήμια μπορείς να μεταβείς. Να μη φοβάσαι καθόλου το πρακτικό κομμάτι, γιατί στο εξωτερικό (όσο και αν δεν μας τιμάει αυτό..) είναι όλα περισσότερο οργανωμένα, περισσότερο υπεύθυνα,  γενικά «περισσότερο», οπότε θα έχεις την οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείς, ακόμα και πριν πας στο ξένο πανεπιστήμιο.
         
Πριν φύγεις από την Ελλάδα να μιλήσεις σίγουρα με άτομα που ήταν πριν στη θέση που θα πας εσύ τώρα, για να έχεις μια ιδέα! Το καλό όμως είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις ό,τι και να σου πουν, όλα εξαρτώνται και από την πόλη στην οποία θα πας (για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι το δικό μου Erasmus θα ήταν αλλιώς στη δεύτερή μου επιλογή, που ήταν η Γρανάδα και που λόγω μεγέθους είναι πάνω κάτω όπως η Κομοτηνή!). Κάθε erasmus είναι διαφορετικό, κι έτσι δεν υπάρχει λόγος να μπω σε ειδικές λεπτομέρειες της Βαρκελώνης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπου και να πας, θα περάσεις αξέχαστα! Εδώ μπορείς να βρεις αξιολογήσεις φοιτητών για τα πανεπιστήμια όπου έκαναν το  Erasmus τους http://www.iagora.com/studies/!



Η γλώσσα…

         Πριν πάω στη Βαρκελώνη, γνώριζα ήδη ισπανικά, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες που γνώρισα εκεί (είμαστε και γλωσσομαθής λαός άλλωστε!), αλλά κατάλαβα από άλλα παιδιά, ότι και να μη τη γνωρίζεις, θέλοντας και μη, μαθαίνεις τη γλώσσα της χώρας, και μάλιστα γρήγορα, αφού την ακούς και τη βλέπεις παντού γύρω σου. Εξάλλου, όταν όλοι έρχονται από διαφορετικές χώρες, το μόνο που ίσως τους ενώνει αρχικά είναι η γλώσσα της χώρας όπου συμβιώνουν, και με αυτήν επικοινωνούν. Έτσι κι αλλιώς, είναι πολύ πιθανόν να μπορείς να παρακολουθήσεις κάποια δωρεάν εντατικά μαθήματα γλώσσας στο πανεπιστήμιο που θα πας, πριν την έναρξη των σπουδών σου εκεί.

         Το να γνωρίζεις τη γλώσσα από πριν, θα σε βοηθήσει σίγουρα στο να αισθάνεσαι πιο άνετα με τον εαυτό σου από την πρώτη μέρα κιόλας, στο να παρακολουθήσεις πιο εύκολα τα μαθήματα της σχολής, στο να φέρεις εις πέρας τα γραφειοκρατικά, στο να ψάξεις και να βρεις πιο άνετα ένα σπίτι! Και φυσικά σίγουρα φεύγοντας από εκεί, θα την έχεις βελτιώσει κατά πολύ!

Το σπιτάκι σου…
         Όταν επιλέγεις το πού θα μείνεις, το καλύτερο θα ήταν να σκεφτείς τις εστίες του Πανεπιστημίου, όπου θα βρεις άτομα της ίδιας πάνω κάτω ηλικίας και  πολλά άτομα από άλλες χώρες που θα βρίσκονται εκεί λόγω του Erasmus, όπως κι εσύ! Θα γνωριστείτε, θα βοηθήσετε ο ένας τον άλλον, θα εξασκήσετε τη γλώσσα, θα μαγειρέψετε, θα κάνετε πάρτυ, θα περάσετε τέλεια! Αν δε μείνεις στις εστίες, προσπάθησε να συγκατοικήσεις με άλλους ερασμίτες, και αν μη τι άλλο, να συγκατοικήσεις! Σε πολλές χώρες, ίσως και σε όλες, υπάρχουν κάποια site στο internet τα οποία μπορείς να συμβουλευτείς από πριν, ώστε να βοηθηθείς στο ψάξιμο του σπιτιού σου εκεί. Ψάξ’το!

Εκεί… - το πανεπιστήμιο
         
Το Erasmus είναι ένα πρόγραμμα πανεπιστημιακό. Πράγμα που σημαίνει ότι πηγαίνεις στο εξωτερικό με κύριο στόχο να εκμεταλλευτείς αυτά που σου προσφέρει σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Η επίσκεψη σου στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνεις μόλις φτάσεις. Δεν πρέπει να αμελήσεις τα διαδικαστικά που είναι απαραίτητα για να σου επιτραπεί η φοίτηση και παραμονή σου εκεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πιθανότατα θα αντιμετωπίσεις θα είναι η γλώσσα, στην οποία, ανάλογα και με το πανεπιστήμιο, θα πρέπει να επικοινωνείς με το τελευταίο και να παρακολουθείς τα μαθήματα. 

         Όμως μην κάνεις το λάθος που κάνουν πολλοί και δεν ασχοληθείς καθόλου με τη σχολή σου. Να παρακολουθήσεις τα μαθήματα και να κάνεις τις τυχόν εργασίες σου. Θα μπορέσεις έτσι να γνωρίσεις έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας από αυτόν που έχεις συνηθίσει, κάτι που μόνο θετικά μπορεί να έχει για σένα. Θα μπορέσεις να συγκρίνεις την εκεί εκπαίδευση με την ελληνική, θα μπορέσεις ίσως να διδαχθείς κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και ίσως να σου φανεί χρήσιμο στο μέλλον. Και μην αγχώνεσαι, είναι βέβαιο ότι οι καθηγητές θα σε βοηθήσουν με κάθε απορία σου, το ίδιο και οι συμφοιτητές σου. Να θυμάσαι επίσης πως αν εξεταστείς σε κάποιο μάθημα επιτυχώς, αυτό θα σου αναγνωριστεί στην Ελλάδα. Σκέψου το και αλλιώς, αν ασχοληθείς με τη σχολή σου και περάσεις κάποια μαθήματα, κανείς δε θα μπορεί να σε κατηγορήσει ότι πήγες εκεί μόνο για διακοπές! Με αυτόν τον τρόπο επίσης, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δε θα χάσεις την υποτροφία του προγράμματος. Η υποτροφία είναι η οικονομική στήριξη που παρέχει το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) σε αυτούς που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα για το Erasmus, θα σου δοθεί ένα χρηματικό ποσό ανάλογα με τη χώρα όπου θα μεταβείς, από το οποίο θα λάβεις το 80% του συνολικού ποσού πριν φύγεις, και το υπόλοιπο αφού επιστρέψεις, εφόσον υποβάλλεις όλα τα απαιτούμενα έγγραφα.
         Τέλος είναι βέβαιο ότι το να πας στη σχολή σου θα σε βοηθήσει στο να γνωρίσεις εύκολα τα πρώτα άτομα εκεί, από την πρώτη σου κιόλας μέρα.

Εκεί… -έχεις μόνο να κερδίσεις!

         Θα μείνεις μόνος/η σου, θα ανεξαρτητοποιηθείς (κι άλλο! Εγώ αναγκάστηκα επιτέλους να μαγειρέψω στη Βαρκελώνη), θα κοινωνικοποιηθείς, θα αποκτήσεις προσαρμοστικότητα, θα βελτιώσεις τη γλώσσα της χώρας, αλλά και άλλες, με τόσους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες εκεί, θα μάθεις πράγματα που δε μαθαίνονται στα αμφιθέατρα (κλισέ, αλλά τόσο αλήθεια!), θα αλλάξεις σαν άνθρωπος, θα ταξιδέψεις! Να ταξιδέψεις πολύ! Τελικά θα αποκτήσεις μια δεύτερη πατρίδα, η πόλη (και η χώρα) αυτή θα αποκτήσει μια μεγάλη θέση στην καρδιά σου… Εγώ πλέον ακούω «Βαρκελώνη», και νιώθω σαν να ακούω να μιλάνε για την οικογένειά μου.  
         Πάνω από όλα όμως, θα γνωρίσεις τόσο πολλούς ανθρώπους, και θα είναι όλοι τους διαφορετικοί. Θα τους μάθεις και θα σου μάθουν πράγματα, θα είναι άτομα που θα σου μείνουν, θα περάσετε καλά! Αστεία όσο και όμορφη λεπτομέρεια: έχουν αποκαλέσει το Erasmus και «ανεπίσημη προξενήτρα», καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκεί βρήκαν τον/τη σύντροφο της ζωής τους!     
         Βεβαίως να μην ξεχνάς ότι κάθε αρχή και δύσκολη! Μέχρι να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα και να ψάξεις κόσμο, αναλόγως πώς είσαι και σαν άτομο, μπορεί να δυσκολευτείς. Μην απογοητευτείς! Πολύ σύντομα θα είσαι κι εσύ ένας παλιός ερασμίτης! Αααα, όταν φτάσεις στον προορισμό σου, μην ξεχάσεις να ψάξεις το τοπικό δίκτυο ESN (Erasmus Student Network) για βοήθεια σχετικά με την πόλη, ταξίδια, γνωριμίες και τρελά πάρτυ! (πληροφορίες εδώ
http://www.esn.org/ ).          

Το «μετά»…


         
Πριν φύγω, πολλοί με ρωτούσαν, «γιατί να το κάνεις αυτό;». Ακόμα με ρωτάνε δηλαδή, και τώρα που έχω επιστρέψει. Η σωστή ερώτηση είναι, «γιατί να ΜΗΝ το κάνεις;». Θα βρεθούν πολλοί να σου πουν, πού χρόνος και χρήματα για χάσιμο, θα τρέχεις και δε θα φτάνεις μετά με τη σχολή, ποιό το νόημα, αν θες πήγαινε ένα ταξιδάκι εκεί… Όλα αυτά μπορεί φυσικά να ισχύουν, και δη στη σημερινή εποχή της κρίσης… Αλλά όλα είναι θέμα οργάνωσης. Αν κάνεις ένα σωστό προγραμματισμό στα έξοδα σου και στην επιλογή της στέγης σου, με τη βοήθεια της υποτροφίας θα είσαι μια χαρά. Επίσης, αν επιστρέφοντας το πάρεις απόφαση ότι πρέπει να στρωθείς, θα στρωθείς, και δε θα χάσεις καθόλου χρόνο, ενώ παράλληλα θα σου αναγνωριστούν και τα όποια μαθήματα κατάφερες να περάσεις στο εξωτερικό. Και βέβαια, δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει ένα απλό ταξίδι, με το να μείνεις σε μια πόλη έξω από την Ελλάδα, να ζήσεις με διαφορετικούς ρυθμούς, να γνωρίσεις έναν άλλο πολιτισμό από πρώτο χέρι! Επιπλέον, θα έχεις ένα πολύ καλό στοιχείο να προσθέσεις στο βιογραφικό σου, ενώ μπορεί να κάνεις γνωριμίες που θα σε βοηθήσουν στο επαγγελματικό σου μέλλον (ειδικά στις μέρες μας που όλο και περισσότεροι νέοι ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό).
         Υπάρχει φυσικά μεγάλη πιθανότητα, όταν επιστρέψεις να σου φαίνονται όλα λίγο μίζερα, λίγο κάπως, να μελαγχολείς, να μην μπορείς να βάλεις το μυαλό σου σε τάξη…(το λεγόμενο μετά-Erasmus σύνδρομο…[Tip: μπορείς επιστρέφοντας, να γίνεις μέλος στο  ESN της πόλης σου, αν υπάρχει. Έτσι θα μπορέσεις να συνεχίσεις, κατά έναν αρκετά διαφορετικό τρόπο βέβαια, την εμπειρία του Erasmus σου, βοηθώντας παράλληλα τους ερασμίτες της σχολής σου]). Μπορεί τελικά να μείνεις και λίγο πίσω.  Όλα στο πρόγραμμα είναι, αλλά, πίστεψέ με, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναφωνήσεις τελικά κι εσύ «Χαλάλι!».
                                               *     *     *     *     *     *

         Όταν ένα από τα «ιδρυτικά μέλη» των «Φοιτητών Χωρίς Σύνορα» μου ζήτησε να γράψω ένα άρθρο πάνω στο Erasmus, το blog βρισκόταν ακόμη στα πολύ πρώτα του βήματα, κι εγώ περίπου στους 2 πρώτους μήνες του Erasmus μου. Μου είπε λοιπόν, ότι είχαν σκεφτεί και  εμένα όταν επέλεγαν τον τίτλο του blog, γιατί  ήμουν κι εγώ μια «φοιτήτρια  χωρίς σύνορα»! Παρότι τη στιγμή εκείνη περπατούσα στο Passeig de Gracia, έναν από τους μεγαλύτερους και κεντρικότερους δρόμους της Barcelona, ξαφνιάστηκα λιγάκι με την πρόταση, και συνειδητοποίησα τότε, ότι ακόμη δεν είχα συλλάβει το γεγονός ότι ζούσα σε μια από τις διασημότερες και ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, ως μέλος πια της ομάδας των ατόμων που «έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus». Τότε όμως κατάλαβα ότι ναι, ήμουν εκεί, και ότι ναι, ήμουν πράγματι μια «φοιτήτρια χωρίς σύνορα»! Κι όσοι από εσάς έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε, και αμφιταλαντεύεστε, μην το σκέφτεστε, εκμεταλλευτείτε το, κάντε το!! Δε θα μετανιώσετε, πιστέψτε με!
         «Φοιτητές Χωρίς Σύνορα», σας ευχαριστώ που μου δώσατε τη δυνατότητα να γράψω γι’ αυτό, τα θυμήθηκα και συγκινήθηκα!...


Υ.Γ.1  Φράση που εύχομαι να είχα πρωτοπεί εγώ:
          Δύο πράγματα σου αλλάζουν τη ζωή: ο έρωτας και το Erasmus!
Υ.Γ.2  Όποιος θέλει tips για Βαρκελώνη, ας μου πει! Με μεγάλη χαρά θα δώσω τα              
         «φώτα» μου!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου