Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Περί Έρωτα...

Καραβάτζιο, ο Νικητής Έρως
  14 Φεβρουαρίου, ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος και που έχει καθιερωθεί τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο ως ημέρα των ερωτευμένων. Μία εορτή που πολύς κόσμος την περιμένει για να εκδηλώσει τον έρωτα που νιώθει για ένα πρόσωπο με ένα ξεχωριστό τρόπο ενώ πολλοί λατρεύουν να μισούν τη συγκεκριμένη εορτή αφού τη θεωρούν προϊόν εμπορευματοποίησης, είτε επειδή τους μελαγχολεί ενώ σε αρκετούς είναι απλώς αδιάφορη... Όπως και να έχει κάνοντας μια βόλτα τη συγκεκριμένη μέρα στους δρόμους δεν μπορεί θα μπεις στο κλίμα της ημέρας ακόμα κι αν δεν είσαι ερωτευμένος ενώ θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει η μετριότητα μου ίσως για το πιο θείο συναίσθημα που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος στη ζωή του, τον ΈΡΩΤΑ!

 Κατ' αρχάς, ποιος είναι ο Άγιος Βαλεντίνος; Ήταν πράγματι υπαρκτό πρόσωπο, που έζησε στα πρωτοχριστιανικά χρόνια στον 3ο αιώνα μ.Χ., ο οποίος επειδή τελούσε γάμους μεταξύ ζευγαριών διαφυλάσσοντας και διαδίδοντας τον Χριστιανισμό, μαρτύρησε για την πίστη του επί διωγμών Κλαύδιου. Η καθολική εκκλησία τον αναγνώρισε αργότερα ως Άγιο και προστάτη των ερωτευμένων σε αντίθεση με την ορθόδοξη εκκλησία που δεν τον αναγνωρίζει ως Άγιο. Η γιορτή ορίστηκε στις 14 Φλεβάρη συμπίπτοντας με τον εορτασμό μιας παγανιστικής τελετής για την γονιμότητα(15 Φλεβάρη), που διαρκούσε αιώνες από την προ Χριστού ακόμα εποχή...

  Τι είναι ο έρωτας και άραγε με πόση βεβαιότητα μπορεί να μιλήσει κανείς γι' αυτόν τον δαίμονα ξένο..; Το μόνο βέβαιο είναι ότι η εκδήλωση του έχει κάποια σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα! Οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν, νομίζοντας ότι θα σπάσει η καρδιά σου, το δέρμα αποκτά ερυθρό χρώμα κάνοντας σε να μην μπορείς να κρυφθείς από ντροπή(άλλωστε ο έρωτας κι ο βήχας δεν κρύβονται) και νιώθεις μια ανατριχίλα να σε διεγείρει! Ως προς τα συναισθήματα που γεννιούνται στην ψυχή  αυτά έχουν να κάνουν με έναν έντονο ενθουσιασμό, μία ανυπομονησία και ένα αίσθημα απέραντης ευτυχίας... Είναι η ζωηρή έλξη που νιώθουμε για κάποιο πρόσωπο και τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την επιθυμία για συνουσία. Είναι η στιγμή που η ψυχή ανθίζει σαν άνθος και τότε όλα αποκτούν μεταφυσική διάσταση! Νιώθεις να παραλύεις, να χάνεις το μυαλό σου κι αφήνεις αυτήν τη μυστήρια αύρα να σε μαγέψει και να σε συνεπάρει. Είναι τότε που ο φτερωτός θεός χτυπάει με τα βέλη του τις καρδιές των ανθρώπων! Ο έρωτας είναι ένα είδος αυθυπέρβασης της ατομικότητας μας, είναι εκείνη η ακαταμάχητη εκστατική και ελκτική δύναμη που κάνει τους ανθρώπους να επιθυμούν να ξεπεράσουν τα σύνορα του εαυτού τους  και να ενωθούν σώμα και ψυχή με το αριστοφανικό άλλο τους μισό! Σύμφωνα με τη διήγηση του μύθου στο Συμπόσιο του Πλάτωνα από τον Αριστοφάνη, ο άνθρωπος αρχικά είχε άλλη μορφή ήταν ένα πλάσμα με τέσσερα χέρια, τέσσερα πόδια και με δύο κεφάλια, που επειδή ήταν πανίσχυρο ο Δίας θεωρώντας το απειλή το διχοτόμησε...΄Ετσι ο άνθρωπος αναζητεί την ολοκλήρωση του μέσα από την εύρεση και την συνταύτιση με το άλλο του μισό, την αδελφή ψυχή του!

Σάντρο Μποτιτσέλι, η Γέννηση της Αφροδίτης
  Ο έρωτας έχει διάφορες μορφές... Μπορεί να είναι κεραυνοβόλος, παράφορος, σφοδρός, επιπόλαιος, πλατωνικός, νεανικός, γεροντικός, εξωσυζυγικός, παράνομος, αγοραίος, ανεκπλήρωτος, πρόσκαιρος, αμοιβαίος και τόσα άλλα... Ως προς το αμοιβαίο του έρωτα μεταξύ δύο ανθρώπων αυτό είναι πολλές φορές μία ουτοπία, αφού το να ερωτευτείς και να σε ερωτευτούν στον ίδιο βαθμό και με την ίδια διάρκεια είναι εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο... Ο έρωτας δύο ανθρώπων στην καλύτερη των περιπτώσεων εξυψώνεται σε αγάπη και είναι σπουδαίο που στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν δύο λέξεις για να διαχωρίσουν αυτές τις δύο σπουδαίες έννοιες σε αντίθεση με τις περισσότερες που έχουν μία λέξη και για τα δύο π.χ. στην αγγλική με τη λέξη love (η λέξη eros αναφέρεται στην ερωτική πράξη). Φυσικά ο έρωτας μπορεί να εκπέσει σε πάθος, το οποίο τελικά τον καταστρέφει. Όπως λέει ο Προυστ στον έρωτα αναζητούμε την αλήθεια και την αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν αποχωριζόμαστε το εγώ μας που τόσο αγαπάμε. Ο έρωτας δεν είναι σκοπός ζωής αλλά  έχει μοναδική ικανότητα να νοηματοδοτεί τον βίο μας. Κι επειδή η ζωή είναι λουλούδι κι ο έρωτας το μέλι του μη διστάσετε να ερωτευτείτε και να εκδηλώσετε τον έρωτα σας κάθε στιγμή, είτε είναι 14 Φλεβάρη είτε οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου!



                                                  Άγιος ο Έρωτας,Γιώργος Ανδρέου
                                      Copyright infrigment...All copy rights are reserved.        

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή δουλειά Νίκο, Μπράβο σου!!!
    Η ζωή είναι ένα λουλούδι κι ο έρωτας το μέλι του...
    Victor Hugo
    Πολύ δυνατή φράση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή