Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

3 Superstars που έγιναν θρησκεία (vol.1)


   Νο3 Lady Gaga
   
    Κατά την άποψή μου η κοπέλα του νούμερο 3 της λίστας ενσαρκώνει με τον πιο απίστευτο τρόπο, το παιδί που γεννήθηκε από το άγριο sex της τρέλας με τη γνήσια pop μουσική, τη μόδα και τη σύγχρονη εικόνα. Το ταλέντο μένει τελικά στα αζήτητα αν δεν προσπαθήσει κανείς να πετύχει ό,τι ονειρεύεται πάντα με υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά. Η Lady Gaga, το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Stefani Joanne Angelina Germanotta, είναι ίσως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της παραπάνω διαπίστωσης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη σε μία συνηθισμένη, μικροαστική και αρκετά θρησκευόμενη οικογένεια που έδινε όλες της τις οικονομίες για την εκπαίδευση της μικρής Stefani και της αδερφής της. Έτσι κατέληξε σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία του Manhattan (στο οποίο φοιτούσε και το κακό κορίτσι και  γνωστή σε όλους Paris Hilton) για το οποίο δεν έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις όπως έχει δηλώσει, κυρίως λόγω του bulling που δεχόταν καθημερινά από τους συμμαθητές της λόγω του στυλ και της εμφάνισής της, κάτι το οποίο τώρα παλεύει να εξαλείψει μέσω του οργανισμού “Born This Way Foundation” που ξεκίνησε μαζί με τη μητέρα της, Synthia.Το σχολείο διαδέχεται τα κολεγιακά χρόνια με υποτροφία στο διακεκριμένο NYU της Νέας Υόρκης όμως λίγο αργότερα αποφασίζει να τα παρατήσει όλα κυνηγώντας το όνειρό της. 

      Το 2008 και μετά από αμέτρητες αποτυχημένες συζητήσεις με δισκογραφικές και πολλές εμφανίσεις σε underground clubs της πόλης καταφέρνει να κάνει ολόκληρο τον κόσμο να χορεύει στους ρυθμούς του Just Dance και του Poker Face Με το παρθενικό της άλμπουμ «Fame» καταφέρνει να πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα και η popφαίνεται να έχει μόλις γνωρίσει το κακό της παιδί, το οποίο υπόσχεται ότι ήρθε για να μείνει. Λίγο μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία του πρώτου δίσκου και τα πολλαπλά βραβεία που έρχονται βροχή από όλο τον κόσμο η Lady Gaga κυκλοφορεί το 2009 το «Bad Romance» ως προάγγελο του EP άλμπουμ της «The Fame Monster». To έτος που ακολουθεί της ανήκει δικαιωματικά καθώς οι πωλήσεις, τα εξώφυλλα, οι φήμες για ερμαφροδιτισμό/ομοφυλοφιλία, τα βραβεία, τα νούμερο 1 και οι κριτικές για τις προκλητικές εμφανίσεις της διαδέχονται το ένα το άλλο. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη καλλιτέχνιδα της γενιάς της που σπάει το ρεκόρ του Ενός δισεκατομμυρίου views στο YouTube και τα clips για το Bad Romance,το Alejandro,και το Telephone της δίνουν τον τίτλο της πιο εξεζητημένης, προκλητικής και αμφιλεγόμενης μουσικής προσωπικότητας του σήμερα. Η καριέρα της συνεχίστηκε με την κυκλοφορία του δεύτερου studio album τον Μάιο του  2011 με τίτλο «Born this Way» περιλαμβάνοντας αυτή τη φορά τραγούδια μάλλον πιο προσωπικά, επηρεασμένα από την παιδική της ηλικία (Hair) , τα πρώτα της μουσικά βήματα, τις ανασφάλειες της (Marry the Night) αλλά και το χαμό του αγαπημένου της παππού (Edge of glory). Ανέβηκε στο Νο 1 των ΗΠΑ μαζί με 20 ακόμη χώρες και τις εξασφάλισε 3 υποψηφιότητες για Grammy και πολλά MTV βραβεία. Είναι κάτοχος 2 GuinessWorldRecords,αρχικά έχοντας παραμείνει τις περισσότερες εβδομάδες στα chartsτης Μεγάλης Βρετανίας και ένα δεύτερο ως η καλλιτέχνης με τις περισσότερες διαδικτυακές αναζητήσεις από τους χρήστες. Μετράει αμέτρητες ώρες onstage, κατέχει συνολικά 313 επίσημα βραβεία και το  αμερικανικό Billboard την έχει ανακηρύξει «Artist of the Year 2010»  και «Top Selling Artist 2010».Το περιοδικό Τime την συμπεριέλαβε στη λίστα με τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2010 και το Forbes στη θέση Νο7 ως μία εκ των πιο ισχυρών γυναικών του πλανήτη. Έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως Tonny Bennet, Elton John, Cher, Beyonce και Clarens Clemons.

        Έχει  δηλώσει ότι η παραγωγή των τραγουδιών της είναι μία περισσότερο πνευματική διαδικασία και εμπειρία και δεν αρνείται να παραδεχτεί ότι συνηθίζει να κάνει χρήση μαριχουάνας και να καταναλώνει αρκετό whiskey κατά τη διάρκεια. Αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί τις περούκες , τα καπέλα και τα πανύψηλα παπούτσια της και κάθε της δημόσια εμφάνιση δημιουργεί σάλο, κάνοντας έτσι σχεδιαστές και στυλίστες να σφάζονται στα πόδια της για μία και μόνο εμφάνισή της με δικές τους δημιουργίες, «Η μόδα μου με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα. Ότι κάνω κρύβει ένα χαρακτήρα και ένα νόημα πίσω του. Η ζωή είναι μία σκηνή ˙ την υπηρετώ και της συμπεριφέρομαι έτσι, κάθε μέρα της ζωής μου. Δεν θέλω ο κόσμος να με βλέπει με τη φόρμα μου» και συνεχίζει «Κάποτε έλεγαν για το στυλ μου ότι είναι αποκρουστικό, περίεργο και άβολο και βλέπω ότι είναι πλέον μόδα». Γυρνάει ακόμη στα παλιά της στέκια, βλέπει φίλους αγαπημένους που ποτέ δεν απομάκρυνε λόγω της διασημότητας και κρατάει πάντα χαμηλό προφίλ όσον αφορά τα ερωτικά της. Έχει ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και θεωρείται μία σημαντική προσωπικότητα του ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των gay αλλά και των γυναικών στις ΗΠΑ. Ακόμη, δεν ξεχνά ποτέ να δείχνει την ευγνωμοσύνη της στους θαυμαστές της (Little Monsters όπως η ίδια τους αποκαλεί) και να τους ευχαριστεί με κάθε ευκαιρία. Στα άμεσα σχέδια της φαίνεται να είναι, όπως όλα δείχνουν, μετά την ολοκλήρωση της παγκόσμιας περιοδείας της, το μεγάλο  comeback  με την κυκλοφορία του τρίτου της προσωπικού δίσκου με τίτλο «ARTPOP».Αναμένουμε το καινούργιο single λοιπόν. Τελειώνοντας, όλα αυτά συνθέτουν κατά τη γνώμη μου μία χαρακτηριστική φιγούρα της σύγχρονης pop σκηνής όπως ίσως θα την  αποτύπωνε και ο ίδιος ο Andy Warhol αν ήταν εν ζωή!


                                                                                                     Paul N.

1 σχόλιο: