Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Μετανάστευση και νεοέλλληνες


    Τα  τελευταία  χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο οι νεοέλληνες να αναζητούν θέσεις εργασίας ,επιδιώκοντας ένα καλύτερο μέλλον ,μακριά από την χώρα τους σε ευρωπαϊκές χώρες και δη στη Γερμανία, πατώντας στα γνώριμα βήματα που χάραξαν οι πρόγονοί τους.Ξέρω, ακούγεται περίεργο, μια χώρα που δεν είναι φιλική όπως η Γερμανία να είναι πρώτη στις επιλογές για  εξεύρεση εργασίας της νέας γενιάς μας. Ποιά είναι όμως τα κίνητρα και τα αίτια του ελληνικού λαού να εξωθείται στη μετανάστευση;


       Κακά τα ψέμματα, οι Έλληνες και κυρίως οι νέοι εγκαταλείπουν την χώρα μας,αφού πρώτα τους έχει εγκαταλείψει η ίδια η Ελλάδα.Ο λόγος δεν  μπορεί να είναι κάποιος άλλος από το προφανές, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στα οποία κινείται η χώρα από τότε που υπέγραψε το μνημόνιο συνεννοήσεως γνωστό στο χώρο του διεθνούς δικαίου ως ‘’memorandum of understanding’’.  Κάποιοι  θεωρούν  την   Γερμανία  ως  την  πλέον  υπεύθυνη    για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε  περιέλθει  ως  κράτος, όμως τέτοιες απόψεις αντικατοπτρίζουν μόνο την μια πλευρά του νομίσματος. Ας  αναλογιστούμε όλοι   τα  λάθη  του  παρελθόντος.Εμείς  πήγαμε σε αυτούς να ζητήσουμε βοήθεια και δεν ήρθαν αυτοί σε εμάς ,εμείς δίναμε την ψήφο μας τόσα χρόνια στους όποιους πολιτικούς, άρα ο καθένας από εμάς είναι συνυπεύθυνος………

     Τυχαίνει να έχω ζήσει στη Γερμανία κάποια  χρόνια     και  να έχω ιδία  άποψη  της  κατάστασης  που επικρατεί στην  αλλοδαπή χώρα. Δεν είναι  ένα και δύο οι τομείς στους οποίους υπερέχει  από εμάς, αλλά φυσικά δεν  έχει τα θετικά της Ελλάδας όπως ο ήλιος, η θάλασσα, το φαγητό και η φιλοξενία των Ελλήνων. Ουσιαστικά η μια χώρα αναζητά τα πλεονεκτήματα της  άλλης. Σχετικά  με  τον  ρατσισμό  κριτήριο  για  αυτούς  είναι     το  μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων  διότι  έτσι είναι περασμένο στη νοοτροπία τους. Δυστυχώς, τα  παιδιά  Ελλήνων εργατών  βρίσκονται στο πεδίο βολής  των Γερμανών, οποίοι τους αποκαλούν με τον υποτιμητικό όρο ‘’Gastarbeiter’’.

     Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον όλα θα αλλάξουν, άλλα ας καταλάβουμε πρώτιστα  ότι πρέπει η  νοοτροπία του ‘Ελληνα  να αλλάξει  για να μην κοιτάμε μόνο το ‘’εγώ’’ αλλά το ΄΄εμείς΄΄.Όταν και αν  αλλάξει αυτό ίσως να βιώσουμε καλύτερες μέρες  σε αυτή την χώρα.                     

Ευχαριστούμε θερμά την  Gkor Ol για το άρθρο που μας έδωσε.

1 σχόλιο:

  1. χαίρομαι που σκέφτεσαι διεξοδικά και δεν πέφτεις στην παγίδα να κατηγορείς για όλα τους άλλους όπως αγαπάμε να κάνουμε εμείς οι Έλληνες, που ξεχνάμε τα δικά μας λάθη...ελπίζω οι νέοι να σκέφτονται σαν εσένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή