Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

HAIR METAL: Όταν η metal ανήκε στην καθημερινότητα

Mötley Crüe

      Πρόσφατα έκανε πρεμιέρα η 'χολυγουντιανή' ταινία Rock of ages εξυμνώντας στιγμές από την χρυσή εποχή της δεκαετίας του 80 όταν στην μουσική βιομηχανία μονοπωλούσε η Hair metal (γνωστή και ως poser ή glam) metal. Αξίζει λοιπόν, μια μικρή μνεία σ’ ένα τόσο δημοφιλή κυρίως στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, κίνημα που λειτούργησε καταλυτικά στα μουσικά και ενδυματολογικά δρώμενα της τότε εποχής.

      Η απαρχή  έγινε με τους  Mötley Crüe, οι οποίοι έφεραν μια σειρά από καινοτόμες αλλαγές δίνοντας μια άλλη πνοή στον ήχο , την μουσική , το attitude και το image της εποχής δημιουργώντας το hair metal. Πολλές μπάντες ακολούθησαν το έργο τους όπως οι Poison , Def Leppard , Cinderella κ.α. Οι αλλαγές αυτές στο hard rock/metal έγιναν αρεστές από το ευρύ κοινό ακόμα και από νεαρές ηλικίες κι από το γυναικείο πληθυσμό που μέχρι τότε παρακολουθούσε από απόσταση τις εξελίξεις της metal. Οι μπάντες έγιναν αρκετά πιο εμπορικές και πρωταγωνιστούσαν στο ραδιόφωνο και το MTV την στιγμή που στα live των Bon Jovi γινόταν κυριολεκτικά χαμός. Εξάλλου είναι γεγονός ότι το 1989 αν ήσουν άντρας ήθελες να ήσουν ο Sebastian Bach (τραγουδιστής των Skid Row) ενώ αν ήσουν κοπέλα ήθελες να ήσουν με τον S. Bach.
Sebastian Bach (τραγουδιστής των Skid Row) 
     Δεν ήταν όμως μόνο οι εκρηκτικές φωνές τους , το ταλέντο τους στην σύνθεση τόσο δυναμικών τραγουδιών όσο και μελωδικών μπαλαντών , αλλά ήταν και η αξιοπερίεργη εμφάνισή τους. Ξεχώριζαν από τα μακρυά βαμμένα μαλλιά τους,φουλ στο aqua-net  λακ, το δερμάτινο παντελόνι τους, το έντονο μακιγιάζ, τις εκκεντρικές μπότες τους και γενικότερα την θηλυπρεπή εμφάνισή τους. Το στυλ τους ήταν αυτό που τους έκανε διαφορετικούς.
     Το τέλος της εποχής αυτής ήρθε όταν οι δίσκοι τους άρχισαν να αποκτούν πιο light στυλ γεμάτοι με μπαλάντες γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Kurt κι οι Nirvana οι οποίοι με τη βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ξεκίνησαν ένα νέο  κίνημα και άφησαν στο παρελθόν την ένδοξη κατά τ' άλλα hair metal. Ωστόσο πολλά από τα τραγούδια της εποχής θα παραμείνουν αξέχαστα.



Ευχαριστώ πολύ, για την βοήθεια που μου παρείχε, τον apostolos.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου