Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ: ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε.;



Θα ήταν αδύνατο να ισχυριστεί κάποιος- ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα- ότι αγνοεί τις συνέπειες και τα δεινά τα οποία θα υποστεί η Ελλάδα από μία πιθανή έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ. Ποιο όμως  είναι το κόστος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα;


Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ,όπως είναι γνωστό, ότι υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Δύο από αυτές τις χώρες είναι η Ιταλία και η Ισπανία, χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως βασικοί πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την Γαλλία και την Γερμανία. Πρώτη λοιπόν συνέπεια δεν θα είναι άλλη από την ανελέητη επίθεση των αγορών στις οικονομικά αδύνατες χώρες της Ε.Ε. Μία προς μία οι χώρες του Νότου (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) αλλά και η Ιρλανδία θα αντιμετωπίσουν  την εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού και των spreads, λόγω της ανασφάλειας που θα επικρατήσει στην αγορά. Η ραγδαία αυτή άνοδος μπορεί να καταστήσει μη βιώσιμο το χρέος των προαναφερθεισών χωρών (όπως χαρακτηρίσθηκε και το ελληνικό χρέος). Επιπροσθέτως, τα χρηματηστήρια θα σημειώσουν μεγάλη πτώση η οποία δεν θα περιοριστεί στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά θα εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της χρηματοοικονομικής εξάρτησης όλων των χωρών.

Συνεχίζοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ίδιος ο πρόεδρος του ΙΙF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο), Charles Dallara, υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Bloomberg ότι το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ ανέρχεται στο 1 τρις Ευρώ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρεοκοπήσει, εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ», ενώ επισήμανε στην συνέχεια: «Όσοι νομίζουν πως η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία είναι έτοιμες για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο πρέπει να το ξανασκεφτούν».

Ακόμη, όσο και αν ακούγεται παράξενο, υπάρχουν χώρες οι οποίες επωφελούνται απο την κρίση στην Ε.Ε. και αυτές δεν είναι άλλες από την  Γερμανία και την Ολλανδία. Την ώρα που οι καταθέσεις «κάνουν φτερά» από χώρες όπως Ελλάδα και Ισπανία, η Γερμανία λόγω της ασφάλειας που προσφέρει σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες, βλέπει τις καταθέσεις των τραπεζών της να σημειώνουν αύξηση της τάξεως των 124 δις Ευρώ. Αυτό έχει ως άμεσο αντίκτυπο την ενίσχυση της ρευστότητας με την μορφή καταθέσεων στην εν λόγω χώρα, τον μηδενισμό των επιτοκίων δανεισμού της από τις αγορές, καθώς και την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ολλανδία. Αν λοιπόν η Ευρωζώνη διαλυθεί, οι παραπάνω χώρες δεν θα αποκομίζουν πλέον τα προαναφερθέντα οφέλη.

Τέλος, η συναλλαγματική ισοτιμία Ευρώ - δολλαρίου δεν θα παραμείνει η ίδια. Με την κρίση στην Ευρωζώνη να αναζωπυρώνεται μετά την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε., το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα γίνει λιγότερο ισχυρό έναντι του δολλαρίου και αυτό λόγω της αβεβαιότητας που θα επικρατήσει στην Ευρώπη. Το πόσο ισχυρό είναι ένα νόμισμα συνδέεται άρρηκτα με το βιοτικό επίπεδο της χώρας. Όσο πιο ισχυρό νόμισμα τόσο καλύτερο το βιοτικό επίπεδο της χώρας η οποία χρησιμοποιεί το εν λόγω νόμισμα. Έτσι λοιπόν, ενώ σήμερα 1 Ευρώ αξίζει 1,23 δολλάρια (πράγμα το οποίο καθιστα το Ευρώ πιο ισχυρό σε σχέση με το δολλάριο), μετά την πιθανή έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ εκτιμάται  ότι το 1 Ευρώ θα ισούται πλέον με 1,1 δολάρια ή ακόμα χειρότερα 1Ευρώ= 1 δολάριο, (υποτίμηση του Ευρώ, η οποία συνεπάγεται χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη σε σύγκριση με το παρελθόν).

Συνειδητοποιούμε λοιπόν  την αναμφισβήτητα ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη που έχει και η Ελλάδα ως δανειζόμενη έναντι των δανειστών- εταίρων μας στην Ε.Ε. Ώρα να την εκμεταλλευτούμε και να μην δεχόμαστε άνευ όρων ό,τι μας επιβάλλουν.

Ευχαριστούμε τον jor kar για το θεσπέσιο άρθρο που μας παραχώρησε.






9 σχόλια:

  1. poly realistiko arthro kai poly eystoxa sxolia synexise na grafeis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Polu wraio arthro...as skeftoume loipon kalutera poia einai h pragmatikh dynamh mas sta plaisia ths E.E. kai as apaithsoume analogh antimetwpish!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιφανειακή προσέγγιση εώς και κατευθυνόμενη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά πιστεύεις ότι θέλω να κατευθύνω? Δεν παίρνω κάποια ακραία θέση! Απλά τονίζω την διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας. Θα ήθελα όμως να ακούσω και την δικιά σου γνώμη. Τι υποστηρίζεις εσύ? Σου παραθέτω και κάποια link τα οποία θα σε βοηθήσουν:
      1)http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/to_xrhma_toy_notoy_paei_ston_vorra.1846376.html,
      2)http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ntalara_h_ekt_tha_xreokophsei_an_fugei_h_ellada_apo_to_eyrw.1791977.html,

      Διαγραφή
    2. Τα link στο ίντερνετ και η ανεύθυνη δημοσιογραφία του news247 δεν είναι ούτε σοβαρές αποδείξεις, ούτε σοβαρός αντίλογος. Αφενός το ότι το χρήμα του Νότου πάει στο βορά δεν αποδεικνύει κάτι (σήμερα ήδη υπήρχαν σενάρια για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας Γερμανίας και Ολλανδίας), αφετέρου καθημερινά λέγονται και γράφονται τόσα πολλά που δεν υπάρχει ουσία στο να τα παίρνεις τοις μετρητοίς.
      Και έλεος, σταματήστε το ανόητο αντεπιχείρημα ''τί υποστηρίζεις εσύ?'' Εδώ εσύ δεν πήρες καλά καλά θέση... Κι απ' την άλλη εσύ αποφάσισες να γράψεις, εσύ σχολιάζεσαι. Κι ο μεγαλύτερος καραγκιόζης να είναι αυτός που σου σχολιάζει, αν έχει δίκιο σ' αυτό που λέει τι σε νοιάζουν οι απόψεις του?

      Διαγραφή
  4. Καλά, για παιδάκι 17-17 χρονών καλό είναι... Ειδικά άμα ακούς πολύ την Ελληνοφρένεια και βλέπεις και Λαζόπουλο, φίλε jor kar, δύσκολα θα βγάλεις σωστή άκρη... Πρόσεχε γιατί σε 3-4 χρόνια η πραγματικότητα θα σε διαψεύσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ που υποτιμάς τους 17χρονους δε μας είπες την άποψη σου επί του θέματος. Η κριτική σου βασίζεται σε αυθαίρετα συμπεράσματα περι των καταβολών του αρθρογράφου και αναλώνεται σε κενές προτάσεις άνευ ουσίας και επιχειρηματολογίας. Εφόσον γνωρίζεις το μέλλον, ως άλλος Νοστράδαμος, τότε γιατί ασχολείσαι με εφηβικά κείμενα κατώτερα των προσδοκιών σου και του επιπέδου σου?
      Όσον αφορά για το άρθρο θα συμφωνήσω και εγώ ότι έχουμε εν δυνάμει διαπραγματευτική δύναμη, που σίγουρα δεν μπορεί να εκδηλωθεί από το υπάρχον πολιτικό υποκείμενο, ώντας εθελούσιο αντικείμενο της Ευρώπης καθώς και υπαίτιος της σημερινής ελληνικής κατάστασης. Στο μόνο που διαφωνώ, αν και δε θίγεται σε αυτό το άρθρο, είναι ότι προβλέπονται δεινά με μια έξοδο από το ευρώ.

      Διαγραφή
  5. Δεν ξέρω αν χρησιμοποίησες thesaurus, φίλε Τσουπ, αλλά είναι μάχιμο το σχόλιό σου. Γι' αυτό και σου απαντάω. Λοιπόν, 1ο σφάλμα: Xρησιμοποιείται ως τεκμήριο μια δήλωση του Τσαρλς Νταλάρα, σαν κι αυτές που καθημερινά γίνονται από ανώτατα στελέχη σε κάθε είδους μέσο. Εύκολα κι εγώ παίρνω μεμονωμένες δηλώσεις και στηρίζω πάνω τους μια επιχειρηματολογία η οποία όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να γκρεμιστεί σαν τραπουλόχαρτο.
    2ο σφάλμα: Από που κι ως που η ''ενίσχυση της ρευστότητας'' προκαλεί την ''προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων''? Ποια είναι η διαλεκτική μεταξύ τους σχέση που επιβάλλει την παράλληλη ύπαρξή τους?
    Τέλος, 3ο σφάλμα η υποτίμηση του Ευρώ στα πλαίσια της τιμής του δολαρίου από που κι ως που ''συνεπάγεται χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη σε σύγκριση με το παρελθόν''?
    Δε λέω καλή η προσπάθεια αλλά το παιχνίδι είναι κάτι πολύ παραπάνω από βαθυστόχαστες αναλύσεις αδαών, ακόμα κι από μακροοικονομικά δεδομένα.
    Πέραν τούτων, ούτε την είδα προφήτης, ούτε τίποτα. Το μόνο που λέω είναι ότι οι επιπτώσεις μιας εξόδου από την κοινή νομισματική ένωση (την οποία για κανένα λόγο και δεν υποστηρίζω) δε θα είναι τόσο άθραυστες κοινωνικά. Επαναλαμβάνω, ούτε τα μαθηματικά, ούτε οι λεκτικές ικανότητες του καθενός μπορούν να τις προβλέψουν με ακρίβεια.
    Τη διαπραγματευτική μας δύναμη δυστυχώς δεν μπορούμε να την καταθέσουμε κι αυτό είναι εκ φύσεως μειονέκτημα της Ευρωπαικής ενοποίησης. Να σου θυμίσω ότι στην πτώχευση του 1896 είχε ακολουθήσει ναυτικός αποκλεισμός από τους πρώην συμμάχους μας. Οπότε οι φιλεύσπλαχνοι εταίροι μας δε θα ''τσιμπούσαν'' τόσο εύκολα, ούτε με σενάρια πτώχευσης (εθελούσιας), ούτε με σενάρια εξόδου μας από το ευρώ. Αυτά που είναι να πάρουν θα τα πάρουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
    Τώρα αν θες να σου βρω λύση, αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Σε αντίθεση με ορισμένους επηρμένους προλαλήσαντες, προτιμώ να βλέπω την κατάσταση παρά να αοριστολογώ και στο τέλος να δαγκώνω τη γλώσσα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή