Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ERASMUS: αλλάζει ζωές και ανοίγει μυαλά εδώ και 25 χρόνια!

       Το Erasmus λοιπόν! Για όσους δε γνωρίζουν (που υποθέτω δεν είναι και πολλοί, μια που τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και περισσότερο!) είναι βασικά ένα πρόγραμμα ανταλλαγής και κινητικότητας φοιτητών, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα πήρε το όνομά του από τον Ολλανδό φιλόσοφο Desiderius Erasmus του Ρότερνταμ,  αλλά βγαίνει και από το EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students (Ευρωπαϊκή κοινοτική δράση σχετικά με την κινητικότητα των φοιτητών). Το Erasmus ξεκίνησε το 1987, με συμμετέχουσες μόλις 11 χώρες, σαν μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης 2007-2013» (E.U Lifelong Learning Programme 2007–2013), και αποτελεί το λειτουργικό πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ε.Ε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τώρα, λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα περισσότερα από 4.000 ανώτατα ιδρύματα, από 33 χώρες - τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και η Κροατία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Τουρκία.

          Το 2012, το
Erasmus γιόρτασε την αργυρή του επέτειο, αφού έγινε 25 ετών, και πλέον, εκτός από ένα απλό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχει αποκτήσει την ιδιότητα ενός κοινωνικού και πολιτισμικού φαινομένου, με περισσότερους από 230.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο! Η ίδια χρονιά όμως ήταν και δύσκολη για το Erasmus, καθώς κινδύνευσε να φτάσει στο τέλος της ύπαρξης του, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης.  Ωστόσο, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφεραν να το αποφύγουν, με μία συμφωνία που υπογράφηκε την τελευταία στιγμή, που επιβεβαίωσε τις υποτροφίες για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Παρόλα αυτά, τον Μάιο του 2012, ξεκίνησε και μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία των Πολιτών, που αν πετύχει, τα προγράμματα ανταλλαγής όπως το Erasmus, θα παίρνουν το 3% του προϋπολογισμού της Ε.Ε, ξεκινώντας από το 2014. Για να πετύχει η πρωτοβουλία θα πρέπει να συγκεντρωθούν 1 εκατομμύριο υπογραφές, μέχρι τη 1η Νοεμβρίου 2013. (Μπορεί ο καθένας να αφήσει την υπογραφή του εδώ http://sign.f2020.eu/ ) 
          Το Erasmus, δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν σε κάποιο τριτοβάθμιο ίδρυμα, και έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος της σχολής τους, να πραγματοποιήσουν ένα μέρος των σπουδών τους (από 3 μήνες μέχρι και 1 έτος) σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Οι φοιτητές Erasmus δεν υποχρεούνται να πληρώσουν για αυτές τις σπουδές, οι οποίες επιστρέφοντας στο πανεπιστήμιό τους θα τους αναγνωριστούν, ενώ ανάλογα με τη χώρα που επισκέπτονται, παίρνουν από το Ι.Κ.Υ κι ένα χρηματικό ποσό κάθε μήνα, σαν υποτροφία.

          Γενικά θα ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να αγχώνεστε για τίποτα! Πριν πάτε, αλλά και στην αρχή της όλης εμπειρίας, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες, με το θέμα της γλώσσας, της στέγης σας, με τα γραφειοκρατικά, με το 
ότι θα είστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων… Λογικό, κάθε αρχή και δύσκολη άλλωστε! Πολύ σύντομα όμως θα καταλάβετε ότι από το Erasmus συνολικά, θα έχετε μόνο να κερδίσετε! Εκεί θα κοινωνικοποιηθείτε, θα ανεξαρτητοποιηθείτε, θα γνωρίσετε κόσμο, θα καταρρίψετε στερεότυπα, θα αλλάξετε σαν άνθρωποι, θα περάσετε αξέχαστα! Και οι δυσκολίες θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα θυμάστε..    
          Εγώ, περίπου ένα χρόνο πριν, βρέθηκα από την Κομοτηνή στη Βαρκελώνη! Διαβάστε σε επόμενο άρθρο την προσωπική μου εμπειρία από  το Erasmus μου εκεί… stay tuned!

Υ.Γ.1  Αν θέλετε να προετοιμαστείτε, δείτε τη γαλλική ταινία L'Auberge espagnole!
Υ.Γ.2  Για να παινέψουμε και το σπίτι μας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
          έχει ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό
site για το Erasmus! http://erasmus.duth.gr/

Οι ''φοιτητές χωρίς σύνορα'' ευχαριστούν πολύ την nikoletsa για την ενημέρωση που μας χάρισε σχετικά με το πανεπιστημιακό πρόγραμμα erasmus και περιμένουμε αγωνιωδώς την κατάθεση της προσωπικής της εμπειρίας από την Βαρκελώνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου